6/05/2015

Skyll allt på lärarna!



Skyll allt på lärarna! 
 Här om dagen hörde jag några vuxna människor i busshållsplatsen diskutera om deras barns dåliga betyg. De pratade om att allting var lärarnas fel, att lärarna inte hjälpte deras barn, att lärarna favoriserar, kan inte förklara, kan inte hålla klassen i styr eller ger ut prov som man inte har lärt sig om.
Sådana lärare finns men du kan väl ändå inte blanda ihop alla? Det är som att säga att alla med tatuering är gangster? Eller att alla ungdomar på södra latin är hipster. Det går ju inte.
Hur många gånger har du någonsin hört barn och ungdomar säga att ” min mamma/pappa hjälpte mig med läxan/uppsatsen igår”?
Typ 3 av 10 gånger kanske? För att ni vuxna bara jobbar och jobbar, ni blir missnöjda när saker inte blir som ni vill. Har ni någonsin varit lärare? Vet ni hur era barn känner sig varje gång de går till skolan? Har ni sett hur klasserna se ut? Vet ni hur svårt det är att sätta betyg? Troligen inte.
Har ni vuxna någonsin gått i skolan? Ja. Så klart ni har, annars skulle ni inte ha något av dem där väl betalda lönen.
 
Vem gjorde att blev som det blev? Du, dina föräldrar och läraren. Du tar ditt ansvar genom att lyssna på lektionerna, göra dina läxor. Läraren tar sitt ansvar genom att planera sina lektioner och genomför den, se till att alla får like mycket arbetsro och chans att visa att de kan och att alla ska kunna klara av kunskapskraven. Det är ett samspel mellan alla tre. Vänta! Vad hände med föräldrar? Jo, ni ska ju se till att stödja oss, se till att vi får all hjälp som går att få, både i och utanför skolan.
Och ja vi barn fattar att ni vuxna jobbar hårt, men det är samma sak med läraryrket. De får låga löner, dålig arbetssituation och låg status. Men lärarna är en av de viktigaste personerna du kommer träffa i ditt liv. Dem lär ut allt dem kan men det beror också på hur ditt barn beter sig. Om klasskamraterna respekterar varandra och ger varandra arbetsro. För det är väldigt svårt att koncentrera sig i en klass där nästan alla beter sig som huliganer.
Så innan ni vuxna ska gnälla och skylla allt på lärarna så kanske borde ni tänkta till lite? Det är inte så enkelt att vara lärare och elev i detta årtusende.

0 件のコメント:

コメントを投稿