6/05/2015

Växthuseffekt



                         VÄXTHUSEFFEKT
Begreppet växthuseffekt är en naturlig sak för vår jord. Växthuseffekten gör att vår jord blir varmare, om det inte skulle finnas någon växthuseffekt så skulle vi människor inte kunna leva för att det blir för kallt på vår jord. Namnet Växthuseffekt kommer ifrån att det är som i ett växthus, i ett växthus odlar man grönsaker och växter, det är varmt och värmen kommer in men det går inte ut. Så är växthuseffekten.
Fördelen med växthuseffekten är att det gör jorden varm så att vi människor, djur och växter kan leva i världen. Det gör att jorden inte är för kall, men som sagt så börjar jorden bli varmare på grund av gaserna och koldioxiden vi släpper ut genom att t.ex. åka för mycket bil som släpper ut gaser.
Nackdelen med växthuseffekt är att det blir varmare på jorden och så smälter isen i Nordpolen och att några djur och växt arter kommer kanske om 100 år att utrotas. Och om isen smälter så kommer vattnet att bli högre, så kan det bli översvämning och när det blir översvämning blir några hemlösa och om man odlar nära vattnet och det blir översvämning så kan man inte odla där.
Vi människor påverkar mycket med växthuseffekten. Vi påverkar den när vi åker för mycket bil till någonstans vi kan gå med tåg, buss, cykla och/eller gå för att när vi åker bil släpper vi ut koldioxid som ökar växthuseffekten. Eller som när vi låter vattnet rinna när vi borstar tänderna istället för att stänga kranen. Eller när man går ut ur ett rum så ska man släcka lampan efter sig istället för att låta den vara på.
Kanske också när man duschar så använder man mycket varmt vatten, som måste värmas upp och det tar mycket energi, som gör att när man värmer upp vattnet så behöver man energi från kraftverk som t.ex. Kolkraftverk som släpper ut koldioxid. Så man skulle kunna duscha fortare t.ex. istället om man brukar duscha i 1 timme kan man försöka att duscha i 30-20 minuter.
Vi människor kan minska växthuseffekten genom att t.ex. Släcka lampan efter oss, duscha snabbare, åka buss/tåg istället för att ta sin egen bil, sorterar plast, metal osv. Det tar lång tid men med tiden blir det bättre.
Sveriges klimatmål är att 2008-2012 ska utsläppet av växthusgaser minskat med minst fyra procent lägre än år 1990. Sveriges klimatmål till år 2020 är att utsläppet av växthusgaser minskat med 40 procent lägre än 1990 och att Halva Sverige år 2020 energianvändning ska komma från förnybara energikällor. År 2030 ska Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossil energi, att Sveriges nettoutsläpp av växthusgaser i mitten av detta årtal ska vara noll. 20 % effektivare energianvänding år 2020 och 10 % förnybar energi transportsektorn 2020.

Jag använde detta källor för att de mesta av informationen stämmer med varandra, att det fanns en kontakt person som man kunde kontakta.

0 件のコメント:

コメントを投稿